Elämme vuoden pimeintä aikaa. Talvipäivän seisaukseen on parisen viikkoa aikaa. Lumesta ei ole tietokaan vaikka pariin otteeseen yrityksiä on jo ollut. Ulkona on pimeää ja kosteaa. Töihin lähdetään pimeässä ja palataan takaisin pimeässä, joten sen takia osa suomalaisista kärsii kaamosmasennuksta. Pienikin määrä lunta tai edes pakkasen aiheuttamaa kuuraa maassa ja puissa valaisee heti pimeää ja mieli on virkeämpi. Pari joulua on mennyt täällä Turun suunnalla mustan lumen jouluna, joten joulun aikaan ei ole ollut joulutunnelmaa mielessä. Ei vaikka sitä yrittää hakea yhteisillä joululaulutapahtumilla kirkoissa ja joulurauhan julistuksella Suurtorilla. Pitäänee kylläkin sanoa, että kun muutin tänne Turkuun reilu kymmenen vuotta sitten, niin silloin tunsin välillä tuota kaamosmasennusta tai sitten oli vain muuten mieli vähän maassa. Ja eipä se ollut ihmekään, välillä oli päivällä kymmenen astetta lämminta ja vettä satoi. Seuraavana päivä pakkasta ja kaikki paikat jäässä ja oli niin liukasta, ettei pystyssä pysynyt. Ja sitä seuraavana päivänä taas keli plussan puolella ja vesisadetta. Kelit vaihtuivat niin tiuhaan ettei kyydissä pysynyt.

Onneksi on keksitty kirkasvalolamput, mistä on apua tuohon pimeyden voittamiseen. Puoli tuntia aamiaispöydässä superkirkkaan lampun edessä auttaa kummasti piristämään päivää. Vaikutuksen näkee jo viikossa. Vaikka pitää kyllä myöntää, ettei viime vuosina ole "kerinnyt" tuota kaamosmasennusta viettämään kun töissä on ollut niin kiire ennen joulua. Ja joulun aikaan olemme jo ohittaneet vuoden pimeimmän hetken ja minuutti minuutilta valoisuus alkaa viedä voiton pimeydestä.

Tuo jouluhössötys tuntuu alkavan joka vuosi yhä aikaisemmin. Kauppojen hyllyille ilmestyy joulukrääsää näkyviin. Onneksi sentään noita joululauluja aletaan soittaa kaupoissa vasta joulukuussa. Onhan se vähän hankalaa löytää itsestän joulutunnelmaa kauppojen tungoksessa kun yrittää etsiä tai löytää edes pientä lahjaa lähimmäisilleen ja kun ulkonakin on niin synkkää ja ihanaa. Jostain kumman syystä on alkanat arvostaa enemmän hyvää seuraa, jouluruokaa ja tunnelmaa kuin mitään pakettia. Avopuolisoni on sanonut monena jouluna, että siirretään joulu kuukaudella eteenpäin, niin olisi lunta maassa, jouluruokiin ja lahjoihin menisi paljon vähemmän rahaa. Eikö voitaisi edes kokeilla? Pliis!